Lichamelijk worden mensen steeds gezonder. Maar geldt dit ook voor de geest? In de Week van het Brein laten Bibliotheken Mar en Fean en centrum voor de kunsten It Toanhûs ouderen en kwetsbare mensen ervaren wat kunst en cultuur met het brein doet. Ook wordt er bewustwording over gecreëerd in de naaste omgeving, zoals bij zorgverleners en mantelzorgers.
Ouderen die hun artistieke talenten blijven ontwikkelen voelen zich gezonder, vitaler en prettiger, zo blijkt uit onderzoek. Aangetoond is dat actieve en passieve kunstbeoefening goed is voor het brein en de mentale gezondheid bevordert. Daarom worden er van 9 tot en met 15 oktober verschillende (culturele) activiteiten georganiseerd in De Fryske Marren.
Gedurende deze week worden er lezingen en workshops op verschillende locaties in Joure, Lemmer en Balk georganiseerd, om te horen, maar vooral te ondervinden wat kunst en cultuur met het brein doet. Er zijn lezingen van niemand minder dan kunstwetenschapper Mark Mieras en schrijver Hugo Borst. Ook vinden er de hele week kunstzinnige workshops plaats onder leiding van docenten van centrum voor de kunsten It Toanhûs. Maar er kan ook kunst ervaren worden vanuit virtual reality in de bibliotheek. Kunsthistorica en theesommelier Ruth Batterink geeft in Museum Joure een smakelijke lezing over thee in de beeldende kunst. Troubadour Adri de Boer brengt Friestalige, in combinatie met, vertaalde anderstalige liedjes uit zijn programma ‘Oer De Grins’. Gabriel Vriens neemt u mee in de wereld van de klassieke muziek. Ineke Kiers geeft je een ervaring met RGM; een methode voor de hersenen waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Tijdens de lezingen ‘Dans op Recept’ door Marlien Seinstra (oprichtster) en revalidatie-arts Wya Feenstra wordt ingegaan op de vraag wat dans doet voor mensen met Parkinson en waarom Zorgverzekeraar De Friesland dit in het vergoedingspakket heeft opgenomen. Tijdens de workshop ‘Dans op Recept’ wordt ervaren waarom dansen zo goed is en dat danservaring zeker niet nodig is!
De Week van het Brein is een initiatief van It Toanhûs en Bibliotheken Mar en Fean. Gedurende 9 t/m 15 oktober 2021 worden daarom activiteiten over de positieve effecten van kunst en cultuur georganiseerd. De Week van het Brein wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Ritske Boelema Gasthuis. Dit fonds uit Leeuwarden behartigt al meer dan 500 jaar de belangen van ouderen, in het bijzonder door het verschaffen van huisvesting. Nu dat primaire doel grotendeels door de overheid en door (zorg)instellingen wordt vervuld, richt het zich op het verstrekken van financiële bijdragen aan projecten van historische en culturele aard en projecten van maatschappelijke zorg binnen de provincie Friesland, of daaraan gerelateerd.
Het volledige programma is te vinden op bmf.nl/brein