Kennismaken met de docenten DANS

Trudi Nolte en Zeb Hengefeld zijn al geruime tijd werkzaam bij CvK It Toanhûs. Volgende week van 12 tot 16 maart kun je bij hun lessen binnenlopen of meedansen tijdens de open DANSweek bij It Toanhûs in Joure en Lemmer.
Om alvast wat meer over de docenten te weten te komen hebben we ze een paar vragen gesteld.

Wie is Trudi Nolte?
Ik kom oorspronkelijk uit het Zuid-Hollandse Gorinchem en woon nu in Wolvega met mijn gezin. Na de lagere school ben ik gelijk naar de Mavo/ Havo voor Ballet en Muziek in Rotterdam gegaan en heb daar mijn opleiding vervolgd aan de Rotterdamse Dansacademie waar ik ben afgestudeerd in de vakken Klassiek en Jazz. Voordat ik me ging richten op het lesgeven heb ik voor een aantal Vara tv-producties gewerkt, waaronder de Willem Ruis Lotto Show, en met grote artiesten kunnen werken.

En wie is Zeb Hengefeld?
Ik ben 25 jaar, in Friesland (Leeuwarden) opgegroeid en woon nu in Amsterdam.
Ik heb de allround opleiding Lucia Marthas Institute for Performing Arts, Uitvoerend- en Docent dans gevolgd in Groningen.
Tijdens deze opleiding ben ik allround opgeleid als artiest en docent, dit houdt in dat je veel verschillende dansstijlen aangeboden krijgt, maar ook zang en acteren. Inmiddels ben ik 4 jaar afgestudeerd en werkzaam als uitvoerend danser en docent dans!

Wat doe je bij It Toanhûs?
Trudi- Ik geef met veel plezier en energie les in allerlei stijlen bij It Toanhûs in Joure, aan kinderen vanaf 4 jaar maar ook aan een groep enthousiaste volwassenen. Vanuit It Toanhûs geef ik ook op zo’n 20 basisscholen het project Dans in groep 3, met als doel kinderen de kans te geven hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen op het gebied van dans en beweging. Veel kinderen stromen na het project door naar een van de danslessen op It Toanhûs. Dat is top om te zien!

Zeb- Ik geef streetdance en commercial dance lessen in Lemmer en in Joure. Commercial dance is vaak te zien op TV, concertshows, videoclips en natuurlijk commercials (reclames).Er zijn veel verschillende dansstijlen die onder deze naam kunnen vallen bijvoorbeeld; hip hop, jazz, breakdance en lyrical.
Over het algemeen is commercial dance energiek en op muziek uit de top 40, maar het kan ook opeens de moderne kant op gaan. Commercial dance bevat dus veel verschillende stijlen en elementen.

Wat doe je als je niet in Joure of Lemmer aan het lesgeven bent?
Trudi- Na mijn verhuizing naar het Noorden, kwam ik 15 jaar geleden terecht bij de Jeugd Dans Opleiding Friesland waar ik met veel liefde en passie les kan geven in mijn hoofdvak Klassiek Ballet. Daarnaast werk ik met mensen met de ziekte van Parkinson via Dansen op Recept en Bewegen in Vertrouwen. Bewegen en dansen is voor deze groep mensen enorm goed en het werkt ook echt.

Zeb- Dan ben ik te vinden in Amsterdam en eigenlijk over de hele wereld. Als danser heb ik het geluk dat ik de wereld over kan om daar verschillende shows te doen. Neem bijvoorbeeld de show Magus Utopia waar ik bij zit. Dit is een fantasy illusion show waarmee we in veel landen zijn geweest; China, Kuala Lumpur, Spanje, Rusland, Japan en ga zo maar door… Verder heb ik verschillende tv-shows gedaan voor RTL en SBS. Ook sta ik soms als achtergronddanser bij artiesten zoals; Jeroen van der Boom, Gerard Joling, Jan Smit, Rene Froger, Ellen ten Damme en Belle Perez. Kortom ik heb een erg leuk en uitdagend leven.

Waar haal jij de meeste energie uit?
Trudi- Ik haal mijn energie uit de mensen en wat ze kunnen, hun inzet en hun groei. Leerlingen bewust maken van hun talent. Maar ook gewoon het genieten van dans en bewegen. Daar gaat het ook om. Dansen is gewoon heerlijk en ook nog gezond!

Zeb – De meeste energie haal ik eigenlijk uit twee verschillende dingen, zelf op het podium staan en groei zien bij mijn leerlingen.
Zodra ik het podium op ga, het publiek zie en de muziek hoor is dat toch wel een van de grootste energiekicks die ik kan hebben.
Als ik groei zie bij mijn leerlingen die bij mij dansles volgen, betekent dat, dat ik als docent goed bezig bent en dat de leerlingen open staan voor mijn feedback en advies. Zodra dan iets lukt wat eerst niet lukte en je de lach op het gezicht ziet van de leerling geeft dat een erg fijn gevoel!

Waar ben je het meest trots op?
Trudi- Ik ben heel trots op het feit dat er al heel veel leerlingen doorgestroomd zijn vanuit It Toanhûs naar bijvoorbeeld de Jeugddansopleiding.
Een hoog niveau dans en hen daar zien groeien door keihard te werken maar de glimlach, de energie, het vertrouwen, het genieten van, er alles uithalen wat er in zit dat is zo mooi!

Zeb- Als ik eerlijk ben dan ben ik het meest trots op mezelf, dit komt door het harde werken en de dingen die ik daardoor bereikt heb zoals hier boven beschreven.

Wat hoop je nog te bereiken?

Trudi- Ik zou het super vinden om in de toekomst bij It Toanhûs lessen voor parkinsonpatiënten maar ook bijvoorbeeld voor ouderen met dementie te kunnen gaan ontwikkelen. Maar bovenal, dansen is van jongs af aan mijn passie geweest en ik heb er mijn beroep van kunnen maken, het plezier dat ik mensen zie beleven in mijn lessen is voor mij van het grootste belang en geeft mij de motivatie en voldoening. Ik heb een prachtig vak en hoop daar nog heel erg lang mee door te gaan.

Zeb- Dat ik mag blijven groeien, als artiest maar ook als persoon. Je bent nooit uitgeleerd en er zijn altijd nieuwe dingen waar je je in kan verdiepen.
Éen van mijn dansdromen is om ooit bij een show met Beyoncé of een andere Amerikaanse artiest te dansen.

Tijdens de open DANSweek zijn alle lessen in Joure en Lemmer gratis toegankelijk. Van klassiek ballet, streetdance en commercial dance tot jazzdance voor volwassenen. Het complete programma staat op www.toanhus.nl/open-dansweek.