Doe Mee met de Doe Maar Mee Band!

Jij doet toch ook mee?!

Spelen in een echt orkest! Ook als je nog geen ervaring hebt met het spelen van een instrument. Hoe gaaf is dat!
Het kan in de Doe Maar Mee Band 2024 – De Fryske Marren.

Op deze pagina vind je alle informatie over wie mee kan doen, hoe het traject eruit ziet én hoe je je aan kan melden voor jouw eigen Doe Maar Mee Band!

Zijn er nog vragen?
Kijk onderaan bij de veelgestelde vragen of neem contact op met de organisator van jouw Doe Maar Mee Band of met projectcoördinator: Michelle van Ellen. 

 

Wat is een Doe Maar Mee Band?

Een Doe Maar Mee Band is een orkest waar kinderen – met èn zonder muziekervaring – op een laagdrempelige manier de mogelijkheid krijgen mee te doen aan een (groot) live optreden.
Dit concept is al meerdere malen succesvol gebleken in andere gemeentes en nu starten we een pilot in De Fryske Marren!
Deze pilot is voor de kinderen (en scholen) in de basis GRATIS en richt zich voornamelijk op de groepen 5 t/m 8. Voor leerlingen van groep 4 is er een aparte instroom via school mogelijk.

Dit jaar doen er 6 muziekverenigingen mee; Muziekvereniging Concordia Joure, Het Jouster Fanfare Orkest, Muziekvereniging Crescendo Lemmer, Fanfare Us Ideael – Nieuw Leven, Muziekvereniging Excelsior Ouwsterhaule en Muziekvereniging Stêd Sleat.

Meer informatie, waarom je mee wilt doen én het traject is hieronder te vinden.

Waarom doe je mee aan de Doe Maar Mee Band?

Spelen in een orkest is een hele leuke ervaring en stimuleert allerlei zintuigen. Zo leer je in een orkest naar jezelf en de ander te luisteren en met elkaar samen te werken. Je krijgt de kans om verschillende instrumenten te proberen en je zult zien dat je al heel snel met een liedje kan meespelen.

En vergeet de 3 grote optredens niet. Door mee te doen krijg je de kans om 3 keer met een groot orkest te spelen, want op de Onderwijsmarkt (5 april – De Hege Fonnen), het Toanhûs Festival (6 juli – Joure) & het UitFestival (14 september) komen alle 5 de Doe Maar Mee Bands uit De Fryske Marren samen en spelen de geoefende liedjes met elkaar en het grote orkest. 

Wie kunnen er meedoen?

Deze Doe Maar Mee Band pilot is voor kinderen uit groep 5 t/m 8. Zit je in groep 4, dan kan je via een andere route via school meedoen.
Er zijn dit jaar 5 lokale Doe Maar Mee Bands.

 • Doe Maar Mee Band – Joure (Muziekvereniging Concordia + het Jouster Fanfare Orkest) – Gestart
 • Doe Maar Mee Band – Lemmer (Muziekvereniging Crescendo) – Gestart
 • Doe Maar Mee Band – Echtenerbrug/Bantega (Fanfare Us Ideael – Nieuw Leven) – Gestart
 • Doe Maar Mee Band – Sloten (Muziekvereniging Stêd Sleat) – Niet gestart
 • Doe Maar Mee Band – Ouwsterhaule (Muziekvereniging Excelsior) – Gestart

Hoe ziet het traject eruit?

 • Week 2-3 – Er komt een Muziekkaravaan op een aantal scholen langs om de Doe Maar Mee Band te promoten. De kinderen krijgen een flyer mee met informatie om aan te melden. Op onderstaande scholen komt de Muziekkaravaan langs.
  • Joure = De Twa Fjilden, De Westermar Skoalle, De E.A. Bogerschool, De Matheus school
  • Lemmer = De Arke, IKC Sint Josef
  • Echtenerbrug/Bantega = Twa yn ien & De Reinbôge & Eben-Haëzer school Oosterzee
  • Sloten = Klimmerblèd, De Klinkert
  • Ouwsterhaule = Trijegeaster Honk
 • Week 2-5 – Aanmeldperiode. In deze weken kan er aangemeld worden voor de lokale Doe Maar Mee Bands. Verder worden de laatste zaken organisatorisch geregeld.
 • Week 6 t/m 12 – In deze weken wordt er één keer per week geoefend op de locatie van de lokale Doe Maar Mee Band.
 • Week 13 – In deze week is er een klein optreden met de eigen Doe Maar Mee Band en wordt er nog één keer geoefend voor het grote optreden.
 • Week 14 – Op vrijdagmiddag 5 april zullen alle Doe Maar Mee Bands voor de eerste keer samen optreden tijdens de Onderwijsmarkt in De Hege Fonnen in Lemmer.
 • Week 20 t/m 26 – In deze weken wordt er geoefend voor de volgende optredens.
 • Week 27 – Op zaterdag 6 juli zullen alle Doe Maar Mee Bands weer samen optreden. Dit keer op het It Toanhûs Festival in Joure.
 • Na de zomervakantie – Tijdens het UitFestival 2024 komen de Doe Maar Mee Bands weer samen en is er een mooi plekje in de programmering. Dit zal op 14 september zijn in Joure/Lemmer/Balk.

Wat voor liedjes worden er gespeeld?

De Doe Maar Mee Band is onderdeel van de Kindermuziekweek. Elk jaar wordt er in het teken van deze week een nieuw Kindermuziekweeklied gemaakt. Elk lied heeft een eigen thema. Dit jaar is het thema: Energie! en het lied van 2024 is ook al te beluisteren via deze link. Dit lied zal sowieso onderdeel zijn van het repertoire.

Daarnaast zal er ook een selectie van andere Doe Maar Mee Band liedjes geoefend worden. Alle Doe Maar Mee Bands in De Fryske Marren oefenen dezelfde liedjes, zodat ze bij de grote gezamenlijke optredens goed samen kunnen spelen. Op deze pagina zijn alle Doe Maar Mee Band liedjes te vinden.

Aanmelden voor jouw Doe Maar Mee Band!

Je kan je aanmelden door één van onderstaande aanmeldformulieren in te vullen. Kies het formulier voor jouw Doe Maar Mee Band locatie. Op deze locatie wordt ook wekelijks geoefend. DE DOE MAAR MEE BANDS ZIJN INMIDDELS GESTART. AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK.

Vragen?

Onderstaand de antwoorden op veelgestelde vragen over deze pilot.

 • Wanneer is het lesmoment van de Doe Maar Mee Bands? 
  De lesdag en tijd worden door de lokale Doe Maar Mee Band zelf ingepland. Zodra dit bekend is, worden ze op op het aanmeldformulier getoond. Ook wordt er een mail gestuurd met deze informatie naar de mensen die zich hebben opgegeven.
 • Wanneer zijn de optredens van de Doe Maar mee Band?
  Het eerste optreden zal een lokaal optreden zijn. Dit wordt georganiseerd door het lokale Doe Maar Mee Band Team. De datum is per locatie verschillend en zal nog bepaald worden. Zodra dit bekend is, worden ze op deze pagina getoond. Ook wordt er een mail gestuurd met deze informatie.
  Gezamenlijke optreden op de Onderwijsmarkt = vrijdag 5 april – ’s middags – Hege Fonnen Lemmer
  Gezamenlijke optreden op It Toanhûs Festival = zaterdag 6 juli – overdag – It Toanhûs Joure
  Gezamenlijk optreden op het UitFestival moet nog bepaald worden, maar zal op een zaterdag in september zijn.
 • Wat zijn de kosten voor de deelname aan de Doe Maar Mee Band?
  Deelname aan deze Doe Maar Mee Band Pilot is voor de kinderen (en scholen) volledig gratis. Het traject wordt bekostigd door It Toanhûs, Muziekverenigingen FM, de lokale muziekverenigingen en een kleine subsidie van de gemeente. Dit om zo veel mogelijke kinderen de kans te geven om een instrument te leren spelen en ze de fantastische ervaring om dit met een orkest te kunnen doen te geven!
 • Moeten we zelf een instrument aanschaffen? 
  Nee, de kinderen mogen instrumenten gebruiken van de lokale muziekverenigingen. Het verschilt per muziekvereniging of de instrumenten tussentijds ook mee naar huis mogen om te oefenen of dat ze bij de vereniging blijven.
 • Welk instrument kan mijn kind gaan spelen? 
  Welke instrumenten gekozen kunnen worden, hangt af van de muziekvereniging. In de eerste periode zullen verschillende instrumenten uitgeprobeerd worden. In de tweede periode kan er één specifiek instrument gekozen worden om verder mee te oefenen.
 • De school van mijn kind doet niet mee. Kan mijn kind toch meedoen aan de Doe Maar Mee Band? 
  Ja, dat kan! Hartstikke leuk juist. Kies hiervoor de lokale Doe Maar Mee Band uit die qua locatie het handigste is. De wekelijkse muzieklessen zullen namelijk op die plek plaatsvinden.
 • Mijn kind zit in groep 3 of 4. Kan mijn kind toch meedoen? 
  In principe is de deelname aan het gehele traject voor kinderen van groep 5 t/m 8. Voor kinderen uit groep 4 is er wel een mogelijkheid om via een andere route aan de Doe Maar Mee Band mee te doen. De eerste periode oefenen ze de liedjes op school en kunnen ze bij het optreden meedoen als publiek. En in de tweede periode (na 5 april) kunnen ze mee oefenen op een instrument en meespelen bij het optreden op 6 juli. Kinderen uit groep 3 of lager schatten we nu nog te jong in. Wanneer deze pilot een succes is, streven we ernaar om ook een traject te hebben voor de jongere kinderen.
 • Wie gaat de muziekles geven? 
  Voor elke Doe Maar Mee Band zal er een vakdocent en/of dirigent zijn die de Doe Maar Mee Band begeleidt. Zodra deze bekend zijn, worden ze op het aanmeldformulier getoond. Ook wordt er een mail gestuurd met deze informatie aan de mensen die zich opgeven.
 • Waar vinden de muzieklessen plaats?
  De locaties van de muzieklessen per Doe Maar Mee Band moeten nog bepaald worden. Zodra deze bekend zijn, worden ze op het aanmeldformulier getoond. Ook wordt er een mail gestuurd met deze informatie aan de mensen die zich opgeven.

Heb je een andere vraag, neem dan contact op met de contactpersoon van jouw eigen Doe Maar Mee Band of met de projectcoördinator: Michelle van Ellen.

Contactgegevens

Contactpersoon Doe Maar Mee Band – Joure

Grietje van der Wal- Abma

Contactpersoon Doe Maar Mee Band – Lemmer

Roos van de Meent
roosmeenthet@gmail.com

Contactpersoon Doe Maar Mee Band – Echtenerbrug/Bantega

Willie de Vries

Contactpersoon Doe Maar Mee Band – Sloten

Hans Lington
hans.lington@hccnet.nl

Contactpersoon Doe Maar Mee Band – Ouwsterhaule

Jelly Oenema
j.oenema@hotmail.com

Projectcoördinator Doe Maar Mee Band – Overkoepelend

Michelle van Ellen
communicatie@toanhus.nl – 06-25 26 90 86